Principes

Alweer in de Libelle staat een artikel over het overboord gooien van principes. Jonge ouders vormen zich een beeld van hoe ze hun kinderen zullen opvoeden en van wat ze vooral niet zullen doen.

Een greep uit mijn lijstje:

  • geen koeken of snoep vóór de maaltijd
  • eigenlijk gewoon zo weinig mogelijk koeken of snoep
  • gezonde voeding
  • weinig TV
  • enkel educatief, duurzaam speelgoed (oorlogzuchtig speelgoed zoals plastieken wapens, ninja turtle-achtige poppetjes, schietspelletjes,… komt niet in huis!)
  • veel beweging
  • en nog zoveel meer…

Soms zie je andere ouders bezig en ben je ervan overtuigd dat je het anders of beter zou doen. Maar dan komt de dag dat zoonlief je met Bambi-oogjes aankijkt. Want hij wil zó graag een vettige hamburger met frieten en mayonaise en een softijsje achteraf. En jij bent gewoon te moe om voet bij stuk te houden, dus zwicht je voor zijn charmes. Of hij werpt zich op de grond in een overvolle supermarkt, omdat hij zó graag dat verschrikkelijke speelgoedje wil. Tja, dan wijk je al eens af van je principes. Diane Van den Bergh (opvoedingsdeskundige en directrice van de Opvoedingstelefoon Vlaanderen) omschrijft het in Libelle als volgt:

“Bij kinderen opvoeden gaat het een beetje zoals bij het spreekwoord ‘de beste stuurlui staan aan wal’. Als je nog geen ervaring hebt, lijkt het allemaal eenvoudig. … Als je dan zelf met moeilijke situaties geconfronteerd wordt, lijkt het plots toch allemaal wat complexer, en blijken er gevoelens mee te spelen die je voorheen niet kende. In de relatie met kinderen is er ook een sterke interactie. Jij reageert op je kind, je kind op jou. Op voorhand kun je je dat absoluut niet voorstellen. Het is ook onmogelijk in te schatten hoe ingrijpend een kind je leven verandert.”

Ik denk dat we er ons vooral voor moeten behoeden dat we als ouders niet te gemakzuchtig worden. Vermoeidheid is geen excuus om je kind voor de TV zetten. Of hem weeral eens een pizza voor te schotelen. Je voornemens kunnen nu en dan misschien een beetje anders uitpakken, maar daarom moet je je principes nog niet laten varen.

Advertenties

Een gedachte over “Principes

  1. Wat tv en snoepen betreft lukt het ons wel ons aan onze voornemens te houden. Maar Zoonlief elke avond laten opruimen, da’s iets anders. Vooral omdat het dan veel te laat wordt voor hij in bed ligt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s