Over het kleine stukje

De neurochirurg ontvangt ons in zijn kabinet. Wij kijken naar de foto’s van vóór en na de operatie. Het verschil is verbluffend. De grote witte bol die je op de eerste foto’s ziet, is gereduceerd tot een kleine witte vlek. Er is nog een stukje tumor achtergebleven dat rond de carotis is gegroeid en erg hard was van consistentie. De neurochirurg heeft tot drie keer geprobeerd dit stukje weg te halen, met hevige bloedingen tot gevolg. Een vierde keer zou fataal kunnen geweest zijn. Hij nam liever het zekere voor het onzekere en liet het stukje zitten.

Mama zal nu geregeld onder de scanner moeten om de groei van dit stukje op te volgen. Als het niet of erg traag groeit, mag het de rest van haar leven blijven zitten. Groeit het wel, dan zal het bestraald worden. Want chirurgie is té gevaarlijk, vanwege die slagader.

Het was een harde en taaie tumor. Sommige tumoren kunnen als het ware uitgelepeld worden. Voor mama’s tumor had de neurochirurg een soort verbrijzelaar (een toestelletje dat de tumor in kleine stukjes ‘hakt’) nodig. En terwijl het toestelletje meestal op 50% draait, was er nu 90% nodig om de massa te verwijderen.

En dan het goede nieuws. Mama herstelt vlug en goed. Haar rechterooglid zal 4 tot 6 maanden gesloten blijven, maar haar zicht is niet beschadigd. En we weten nu met zekerheid dat de tumor goedaardig was.

Advertenties

3 gedachtes over “Over het kleine stukje

 1. Hallo,
  Blij je bericht te lezen vanuit mijn klasje. Al bij al gunstig nieuws hé. Doe mama en papa vele groeten. Wanneer zou ze het ziekenhuis mogen verlaten denk je?
  Groetjes
  Mietje

 2. beste Nike,
  leuk dat je zo’n dagboek bijhoudt en je gevoelens deelt met al de vrienden. Geef je mama een dikke kus van Kaatje. We komen haar zaterdag zéker bezoeken…
  Toch gerustellend nieuws en een kleine bezorgdheid maar alles komt zéker in orde , ik voel dat.
  warme groet
  Kaatje

 3. Hallo Nike,

  Laatst zagen we elkaar in de Mediamarkt, wel via Media naar pc is een kleine stap.

  Via dit bericht wil ik je feliciteren met je blog!
  Fijn om op deze manier op te volgen hoe het met je mama gaat.

  Wens IEDEREEN bij deze het beste en de groetjes in Gent!

  Nele en Jeroen vanuit Brussel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s