Samen groeien, samen opvoeden

In het kinderdagverblijf loopt het project ‘Samen groeien, samen opvoeden’. Met dit project willen ze aantonen dat er niet zoiets als een goede of juiste opvoeding bestaat. Alle kinderen zijn unieke wezentjes met hun eigen persoonlijkheid en temperament. Ook als mama of papa ben je uniek. Iedereen heeft zo zijn ideeën rond opvoeding. Daarom willen ze reacties en tips van ouders en medewerkers verzamelen. Alles wordt dan gebundeld in een opvoedingsmapje dat elke ouder krijgt bij het einde van het project.

Leuk project. Ik vind het belangrijk dat de nadruk wordt gelegd op die diversiteit. Als ouder krijg je daar vaak mee te maken. Want we staan er niet altijd bij stil, maar ook ons ‘eigen bloed’ is anders. Oma’s en opa’s bijvoorbeeld. Ook zij hebben vaak ideeën die afwijken van je eigen principes. Of ze pakken de dingen anders aan. Hoe ga je daarmee om? Hoe zorg je ervoor dat je elkaars gezag niet ondermijnt? Hoe zorg je ervoor dat je principes niet overboord gegooid worden? Niet makkelijk.

En je partner. Ook die kan er andere ideeën op nahouden. Kinderen krijgen is volgens mij dé ultieme relatietest. Opvoeden gaat vaak over principes. Over wat wel of niet toelaatbaar is. Over zwart of wit. Over chips of fruit.  En als de violen niet gelijk gestemd zijn,… Tja, dan klinkt het liedje vals.

Dialoog. Tolerantie. Begrip. Inlevingsvermogen. Dit is slechts een greep uit de eigenschappen die je je maar beter eigen maakt als je kinderen krijgt. Stefaan en ik, wij doen het wel goed samen. We zijn het alleen nog niet eens over een school voor Tristan. Gelukkig hebben we nog even.

Advertenties

Een gedachte over “Samen groeien, samen opvoeden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s