De robot en zo…

 

5 oktober stond maanden geleden al rood omcirkeld op de kalender. Het moest goed zijn. Er werd zorgvuldig voorbereid. Niets mocht aan het toeval overgelaten worden. De laatste dagen steeg de spanning. Ook de werkuren. Gisteren was het eindelijk zo ver. Open Bedrijvendag.

Een blik achter de schermen. Het leven zoals het is… het ziekenhuis. De kinderafdeling met zijn vrolijke kleuren. De dienst radiotherapie met zijn nieuwe lineaire versneller. De nierdialyse waar patiëntencomfort hoog in het vaandel gedragen wordt. En de afdeling geriatrie waar men zich thuis voelt. Het oftalmologisch centrum waar je je aan de ogen laat opereren en dezelfde dag nog naar huis kan gaan. En het operatiekwartier waar de robot werd voorgesteld.

De robot. Voor velen allicht het hoogtepunt van het bezoek. Het meest opvallende kenmerk van ‘de robot’ is dat de chirurg niet langer zelf aan de operatietafel staat. Bij de operatietafel staat de robot waarop vier armen gemonteerd zijn. Op drie armen worden de instrumenten gemonteerd, op één arm is een camera vastgemaakt. De arts neemt plaats in een console die iets verderop staat. Op het scherm ziet hij zijn acties in 3D en uitvergroot in hoge resolutie. Met een soort joysticks die handtrillingen neutraliseren, bestuurt de arts de robotarmen. De robot helpt de chirurg om vitale anatomische structuren duidelijker te zien en de chirurgische procedure preciezer te verrichten. Via zeer kleine insneden kunnen nu dus complexe operaties worden uitgevoerd. Het systeem kan niet geprogrammeerd worden of zelf beslissingen nemen. Het is altijd de chirurg die de bewegingen van de robot stuurt. Gelukkig maar.

Wie er niet bij was, heeft beslist iets gemist. Artsen en medewerkers van het ziekenhuis hebben hun beste beentje voorgezet. Er komt nog wel een volgende keer. Maar nu even niet. Andere dingen aan ons hoofd. Betrouwbare zorg bijvoorbeeld.

Advertenties

Een gedachte over “De robot en zo…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s