Mama in Brussel

En hoe het ondertussen met mijn mama gaat? Er is vijf en een halve maand verstreken sinds de operatie en ze is weer helemaal de oude. Gelukkig maar. Haar haar is nu alweer zo lang dat het het operatielitteken bedekt. Alleen haar oog is niet helemaal wat het zou moeten zijn. Het heeft nog steeds zijn volledige beweeglijkheid niet terug, zodat met twee ogen tegelijkertijd kijken moeilijk gaat. Ze ziet alles dubbel. Het kan wel even duren voor dat in orde is. Desnoods moet er geopereerd worden, maar we hopen uiteraard op een natuurlijk herstel. En dan is er de put naast haar oog. Waarschijnlijk ontstaan door het openmaken van de schedel. Die put kan opgevuld worden met silicone, maar ze laat het liever zo. Grappig detail: ’s morgens bij het opstaan is de put minder diep.

Vandaag is ze opgenomen in een Brussels ziekenhuis voor radiochirurgie. Ze gaan proberen om het stukje tumor dat blijven zitten is weg te stralen. Niet met messen dus, maar met radioactiviteit. Het is een opname van 3 dagen. Vandaag gebeuren de preoperatieve onderzoeken. Morgen de bestraling. Woensdag blijft ze nog ter observatie. Nadien moet ze gewoon halfjaarlijks een controlescan laten maken. En hopen dat die snoodaards van gezwellen niet terugkomen.

Ik heb haar net aan de lijn gehad. In het ziekenhuis spreken ze alleen Frans. Mijn mama spreekt wel een aardig mondje Frans, maar het is toch vervelend om je in een andere taal te moeten uitdrukken. Ze hebben haar vandaag uitgelegd wat er morgen zal gebeuren. Om haar hoofd te fixeren tijdens de bestraling krijgt ze een kader om het hoofd. Iets dat in het hoofd wordt geschroefd. Daarvoor krijgt ze een lichte, lokale verdoving, want dat schroeven is niet pijnloos. Maar verder zal ze geen pijn hebben. Morgen meer.

Advertenties

2 gedachtes over “Mama in Brussel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s