Minnemoeders

BeecroftGisteren reportage gezien over minnemoeders op Koppen XL. Minnemoeders zijn vrouwen die borstvoeding geven aan kinderen die niet van hen zijn. Ik heb de reportage niet vanaf het begin gezien, maar de programmamakers gingen praten met vrouwen die elkaars kinderen borstvoeding geven, met een blanke vrouw die in een weeshuis in Soedan baby’s van de hongerdood redde door ze de borst te geven en met een volwassen man die ervan overtuigd is dat moedermelk hem genezen heeft van kanker.

Ik heb af en toe toch met mijn mond open gezeten. Van verwondering en ongeloof (de man met kanker). Soms ook een beetje met afschuw. Want, borstvoeding is mooi en ik ben absolute voorstander, maar kinderen die op hun vierde, vijfde, zesde,… nog aan de borst hangen vind ik er beetje over. Ik vind het geen zicht. En een man die smoothies maakt van moedermelk, da’s toch helemaal te gek?

Andermans kinderen borstvoeding geven, daar kan ik misschien nog in komen. Baby’s welteverstaan. Geen ongeduldige, hongerige tweejarigen met tanden die te pas en te onpas uw T-shirt omhoog doen om te zuigen. Maar als je echt veel liefde voelt voor een ander kindje, dan wel ja. Op voorwaarde dat het kindje deel uitmaakt van je gezin, dat het bijna je eigen kind wordt. En misschien, héél misschien, zou ik borstvoeding kunnen geven aan kindjes die het moeilijk hebben, zoals de hongerige Soedanese weesjes van Vanessa Beecroft (zie foto). Maar ik weet niet hoe ik zou reageren als de situatie zich echt zou voordoen.  

Dat Tristan aan de borst van een ander zou hangen, nee, dat vind ik absoluut niet kunnen! Ik vind niet dat een andere vrouw zo’n intiem moment met Tristan moet delen. Op dat vlak ben ik heel bezitterig. Tristan is van mij.

Hoe denk jij erover? Zijn je borsten gemeenschappelijk bezit? Of hou je ze alleen voor je allerdierbaarsten?

Advertenties

11 gedachtes over “Minnemoeders

 1. ook ik heb vol verbazing zitten kijken. Wil zelf graag mijn eigen kindje borstvoeding geven en ik snap dat je melk zou afkolven om aan premature baby’tjes te geven. Maar een ander kind aan je borst of je kind aan een andere borst, mmmh ik denk het niet.

 2. Van mij! En de eerste maanden van hun leven ook van mijn prutsen. Al heb ook ik smoothies gemaakt voor het hele gezin van de melk die ik over had 😉

 3. quote tijdtussendoor : En kinderen met tanden aan de borst vind ik ook niet nodig.

  WHO adviseert eerste 6 maanden borstvoeding minimaal, 2 jaar borstvoeding ideaal.

  Mijn kleintje kreeg met 4 maanden al tandjes.
  er worden ook kinderen geboren die al tandjes hebben verklapte mijn verloskundige …

  een intiem moment niet willen delen… sja
  dat mijn vriendin ziek was de tweede week na de bevalling, produktie dip ten gevolge, oververmoeit omdat ze verlaten is in de zwangerschap en alles dus alleen moest doen , heb ik op haar kleintje gepastafgesproken dat ik hem bij honger zou aanleggen zodat zij eíndelijk even door kon slapen.
  het heeft haar veel goed gedaan op dat moment door de rust werd zij sneller beter en door de rust werd zij meer ontspannen waardoor de produktie sneller op gang kwam, het heeft hem goed gedaan omdat hij gemakkelijker zijn buikje vol kon krijgen en daardoor beter ging slapen en daarna uitgerust krachtiger kon drinken bij zijn moeder zelf.
  Het heeft mij goed gedaan dat ik voor die ene keer dat voor haar en haar kleine man kon en mocht betekenen.

  noem het raar noem het pervers , noem het ongezond .., noem het wat je wilt … borstvoeding is en blijft beter dan aan de kunstvoeding. en als moeder oververmoeid en ziek is. en ze niet wilt dat haar baby aan de fles went dan was dit een prachtige oplossing

 4. Ik heb mijn grootmoeder daar altijd weten over vertellen. Als er bvb een tweeling in het dorp geboren werd, kon je beroep doen op je “buurvrouw” om je te helpen zogen. Natuurlijk gaat het hier enkel om baby’s en is dit bedoeld als hulp voor de nieuwe mama. Maar zo nieuw klonk dit alles me niet in de oren

 5. Ik heb ook zitten kijken. Wist niet altijd wat ik er moest van denken. Ik heb wel een vriendin die ongeveer tegelijkertijd een baby had als haar zus. En zij vertelde dat ze soms mekaars kinderen borstvoeding gaven, als dat beter uitkwam.
  Zelf zie ik dat zo niet gebeuren. Tenzij om uitgehongerde weesjes te voeden. Maar bon, ik had al geen melk op overschot, dus ik zou niet weten hoe dat zou moeten lukken. En mijn kind aan een ander zijn borst leggen? Brrr.

  Of die vrouw die zelf geen kindjes had maar ze wel aan de borst legde en daar seksuele gevoelens bij had. Ik zou mijn kind daar niet naar de opvang doen!

 6. Ik heb een stuk gezien en heb weggezapt omdat ik er ongemakkelijk van werd. Ik vind borstvoeding geven iets heel intiems en zou zeker niet willen dat een andere vrouw mijn kind borstvoeding zou geven. Ik zou ook geen andere kinderen dan de mijne aan de borst willen, zelfs niet uit praktische overwegingen, zeker omdat flesvoeding tegenwoordig ook heel goed gemaakt is. Toen die vrouw in beeld kwam die over haar seksuele gevoelens begon, had ik het echt gehad! Brrr. Er zijn grenzen…

 7. Ik zou ook enkel mijn kinderen aan mijn borsten willen en no way dat mijn kinderen aan iemand anders haar borsten zouden drinken. Het is niet enkel eten geven, het is zo’n ongelofelijk intiem moment dat je dat niet kan uitbesteden, vind ik persoonlijk.
  Als het puur uit belang is voor het kind en ze massa’s melk teveel hebben, waarom kolven ze dan niet af en geven ze geen flesje?

 8. ik heb het ook gezien, maar niet echt geconcentreerd…
  ik weet gewoonweg geen antwoord op de vraag wat ik daar nu eigenlijk van vond, straf he 😉
  ergens een beetje onderdrukken misschien 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s