Borst /vs/ fles

Ik word heel erg boos van al die mensen die me proberen te overtuigen om te stoppen met borstvoeding. Want dat is namelijk de oplossing, hé. Geef uw kind de fles en het wordt een engeltje dat nooit meer weent, heelder dagen ligt te kirren en ganse nachten doorslaapt. Borstvoeding is volgens diezelfde mensen namelijk nergens goed voor: het is te dun, te weinig en te onderhevig aan moeders dieet. Dikke pap moet het kind krijgen! En je zal zien: alle ongemakken zullen verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Oké, borstvoeding legt een hypotheek op de vrouw. Je moet er een stuk van je vrijheid voor inleveren. En het is ook best vermoeiend . En je krijgt er vreselijke honger van. Maar ik kan niet geloven dat borstvoeding slecht is. Ik weiger het te geloven. Het is natuurlijk! Het zal dus wel voldoende voedzaam en uitgebalanceerd zijn.

Mijn keuze om (nog) niet over te schakelen op flesvoeding lijkt voor velen een egoïstische keuze: ík wil borstvoeding geven, ook al is dat niet het beste voor Myrddin. En ik blijf hardnekkig volharden, ook al is de oplossing zo vanzelfsprekend… Wel, laat me even alle misverstanden uit de wereld helpen: uiteraard ben ik bereid de fles te geven. Maar ik wil eerst alle andere pistes bewandelen. En ik word hierin gesteund door de kinderarts.

Kijk, ik ben nochtans geen pleitbezorger van de borstvoedingsbrigade, maar ge zoudt het verdorie wel worden als uw keuze zo in vraag wordt gesteld. En ik zweer het hé, den eersten die nu nog  begint over flesvoeding krijgt een djoef.

21 gedachtes over “Borst /vs/ fles

 1. Natuurlijk is borstvoeding beter! Het is idd alleen niet de ‘makkelijkste’ keuze. Ja het zou makkelijk zijn, gewoon een flesje te maken en hup. Jouw lichaam is dan ook nog eens minder moe, want vergeet niet, dat vraagt heel wat van jouw lichaam.

  Ik ben ook geen extreme borstvoedingsactivist, maar ik ben wel ‘pro’. Ik streefde er naar om telkens 6 maand BV te geven, en ja dat was niet altijd even evident. Maar als je dat wilt, ga je er gewoon voor! Veel succes en een dikke knuffel!

  1. Hmmm… persoonlijk denk ik niet dat borstvoeding én altijd én in alle omstandigheden het beste is hoor, maar ik ben dan ook een radicale flesvoedingsmama volgens sommigen 😉

   En flesjesvoeding “gemakkelijk en gewoon maar hup”? Nee, niet echt hoor 🙂

 2. Het is onwaarschijnlijk hoe mensen vinden dat ze het recht hebben hun mening te geven op de manier waarop je je eigen kind voedt (borstvoeding / fles) en het verkondigen als de absolute waarheid. Je wordt van minder fanatiek voor- of tegenstander! Mij maakt het niet uit wie wat doet, als je er je maar ok bij voelt. Veel succes!

 3. Ja, daar kwamen ze bij mij ook mee af. Maar ik had hetzelfde idee als jij: niet dat ik tegen de fles was, maar ik wou eerst alle andere pistes bewandelen. Mijn kinderarts zei dat ook, maar we hebben dan ook dezelfde hé! 🙂 Wij hebben gelukkig de oplossing gevonden, ik hoop voor u dat er ook snel iets dé oplossing blijkt te zijn!

 4. Oh dat komt mij énorm bekend voor !
  Onze Kleine Frutsel was een echte huilbaby met reflux en ik kreeg identiek dezelfde commentaren !! Gék werd ik er van. En twijfelen deed ik ook soms, want het was tenslotte mijn eerste kindje. Maar ik ben altijd gesteund door de KA, die ook zei dat ik zeker BV moest blijven geven, want het zou voor de reflux en huilbuien geen verschil maken. Ik heb uiteindelijk 6 maanden BV gegeven en nog geen moment spijt van gehad. Ondanks al die vreselijke zogezegde “goede raad” van jan-en-allemaal. Doe maar voort zoals je bezig bent, jij weet wat best is !!

 5. Voor mij beschrijf jij net de omgekeerde wereld. Ik kreeg bakken kritiek over mij heen toen ik stopte met borstvoeding. Ik had er op voorhand goed over nagedacht en ik was supercontent dat alle verpleegsters en andere mensen zo enthousiast waren. Het léék heel goed te gaan. Maar het bleek toch net even anders te zijn …
  Ik kan je wel vertellen dat Jitske – ondanks flessenvoeding – niets anders gedaan heeft die eerste 8 maanden dan kotsen. Zolang ze er geen last van hebben bestempelen ze het niet als reflux maar herinner je je mijn verhalen nog: overal plassen melk, zure stank her en der, kleren die in de vuilbak verdwenen omdat die zuren plekken er niet uit geraken …
  En hoeveel keren wij niet van melk moeten veranderen zijn en additieven toegevoegd hebben. De juiste melk in soort en dikte is dus ook een hele zoektocht. Het is dus zeker niet zo dat flessenvoeding heilig is, zenne. En ik ben ook nog altijd pro borstvoeding maar voor mijzelf weet ik nu wel dat het geen oplossing is. Toch chapeau zeker dat jij blijft zoeken naar een geschikte oplossing. Dat die betweters eens allemaal de pot op lopen en doe jij maar wat je gevoel zegt. Het heet niet voor niets moederinstinct, hé. Maar cijfer jezelf ook niet volledig weg, hé !
  Veel succes !!! x

 6. Wat de fuk? Flesvoeding zou beter zijn? Huh? Van welke planeet komen die mensen? Het is nu toch al lang vastgesteld en bewezen dat borstvoeding wel degelijk de beste voeding is voor een baby. Flesvoeding komt op een degelijke tweede plaats, en is zeker niet slecht, maar het is toch zeker niet beter! Wat een vreemde mensen zeg!
  Doe maar gewoon voort zoals je bezig bent, Nike. Als jij borstvoeding wil geven, en zeker zolang je kinderarts je daarin gelijk geeft, moet je dat vooral voort blijven doen.

 7. ‘k Ben zelf ook van mening dat iedereen gewoon zijn zin moet doen. En ben die commentaar over borstvoeding ook meer dan zat. Ok, het is niet de ‘gemakkelijke’ keuze (niet dat ik denk dat flesvoeding zo gemakkelijk is, want het zoeken naar het juiste melkpoeder en de hele organisatie wanneer je op verplaatsing gaat, lijkt mij ook niet van de poes). Maar o jee… mijn keuze om, ondanks het feit dat ik moest gaan werken op 4 maanden, Wolf toch verder afgekolfde moedermelk te geven (en géén groentenpapjes ed) voor 6 maanden, werd als ridicuul en fanatiek afgedaan door sommigen. En hoeveel mensen mij niet gezegd hebben ‘dat het niet bewezen is dat dat echt beter is’. Euh… ik laat ieder zijn keuze, en ik snap best dat de fles in sommige omstandigheden beter kan zijn voor moeder en/of kind, maar borstvoeding is en blijft de meest natuurlijke oplossing.
  Wat die reflux betreft: ‘k heb dergelijke verhalen als het jouwe al vaker gehoord over kindjes die, van in het begin of niet, de fles krijgen dan over kindjes die de borst krijgen. En wat dat doorslapen betreft: ik sliep zelf quasi onmiddellijk door, en heb tot vijf maanden borstvoeding gekregen, en ook mijn beide zonen sliepen al op 7-8 weken door (met de borst). Ik geloof dus niet meer in dat soort van ‘volkswijsheden’…

  Goed dat je kinderarts je dus steunt in je keuze, wat die ook moge zijn.

 8. Mensen die het altijd beter weten zullen jammer genoeg altijd bestaan. Het maakt zelfs niet uit of je FV of BV geeft. Moest je FV geven, zouden evenveel mensen (en misschien wel dezelfde mensen!) bij hoog en bij laag beweren dat Myrddin met BV minder last zou hebben…

  Maar ’t is inderdaad niet leuk, al die bemoeienissen, ook al is het meestal goed bedoeld, maar toch… En zeker als je moe bent, ben je extra gevoelig voor die dingen, vind ik. Ik zou daar ook lastig en boos van worden. En zelfs beginnen twijfelen. Maar niet doen! Je bent super bezig. Ook super dat de kinderarts je ook daarin steunt, want dat is ook niet zo vanzelfsprekend…

 9. als er iemand is die perfect zal aanvoelen of ze moet overstappen, zal jij het wel zijn zeker 😉
  volg vooral je eigen gevoel en volgens mij doe je het meer dan uitstekend!

 10. Oei, klinkt niet leuk, zo bekritiseerd te worden op je keuze. Mochten alle ongemakken met en van baby’s verdwijnen met FV of BV, dan zou één van de twee al lang niet meer gegeven worden. Ik hoop dat je snel een oplossing vindt. Die zal er zeker wel komen!

 11. Ik herken je verhaal. Joost was net hetzelfde: heel veel ongemakken, veel wenen, slecht slapen…. Ik heb mezelf toen ook op een heel streng dieet gezet en bv blijven geven. Een k&g mevrouw hielp me enorm. Telkens hij gewogen werd en die weegdametjes vonden dat hij te klein en te mager was en dat ik nog steeds geen fles gaf (want honger is altijd de reden van een lastig kind, dhuh) hielp de verpleegkundige me steeds weer voelen dat we goed bezig waren. En echt, als het echt niet anders kon was ik overgestapt naar FV.
  Joost is nog altijd gevoelig voor melkproducten maar wetende met wat we nu weten en hoe we hem nu kennen, was er toen waarschijnlijk al sprake van cirque dramatique 😉
  Doen waar je je het beste bij voelt is het belangrijste.

 12. Mijn ervaring is dat moeders elkaar altijd bekritiseren, terwijl ik vind dat moederschap al moeilijk genoeg is zonder kritiek van mensen die toch ook tegen dezelfde dingen aan moeten lopen? Er is toch geen één juiste manier van (op)voeden maar meerdere? Ik stopte met borstvoeding met 7 weken. Ik heb er vreselijk veel moeite mee gehad zowel met het geven als met het stoppen met geven. Mijn dochter groeide niet en werd suf, achteraf blijkt dat ze praktisch geen zuigkracht heeft en dan is een fles wel een uitkomst. “Gewoon” altijd blijven doen wat het beste aanvoelt bij jou!

 13. Haha inderdaad grappig dat we allebei een post met dezelfde kop schreven, maar dan met een omgekeerde ‘keuze’. Geloof me, ik benijd je. Als ik kon, zou ik nog steeds borstvoeding geven. Maar ik ben ook blij met mijn keuze voor de fles. Het moet inderdaad niet ten koste van alles gaan.
  En laat je niet op je paard jagen door mensen met een mening over hoe jij het aan moet pakken. Jij ben de mama van Myrddin en dus weet jij en jij alleen (ok, en zijn papa) wat het beste is voor hem. Hoe durven ze!

 14. Raar, ik was ver de enige in mijn vriendenkring die borstvoeding gaf, maar heb hier nooit iets van commentaar op gekregen. Ofwel van mensen waarvan ik het al verwacht had. De trend is hier eerder omgekeerd, als je kiest om geen BV te geven, wordt je scheef bekeken (maar ik woon dan ook op den boerenbuiten natuurlijk).
  Een vriendin van mij had net hetzelfde voor, en die heeft toen 1 flesje ’s avonds ingevoerd, omdat ze niet meer kon, op aanraden van de pediater. Bij hen heeft het geholpen om in de vooravond een slaapje van ongeveer 6u in het ritme van hun meisje te krijgen. Maar wondermiddelen bestaan niet, je moederhart volgen lijkt me de beste oplossing.

 15. Hier is het net hetzelfde. Ik zit met kippenvel jouw post te lezen. “Krijgt ze wel genoeg? Want ja, als de fles uit is, weet je hoeveel ze gedronken heeft, maar op je borst staan geen streepkes he. En je weegt ze ook niet voor en na de BV? Hoe durf je??? Hoe, ze slaapt nog niet door?? Ja, met ingedikten euh, brol, zou het al lang in de sjakosj zijn.” (Het kind is vier weken begot…) “En met flesjes zou tom ’s nachts kunnen helpen en dan moet je niet meer zagen over de vermoeidheid en de korte nachten.” Du-uh!!! Hoorndol word ik er van! Maar ik doe ook koppig verder. Ik heb ook het gevoel dat we goed bezig zijn. En hier is op dit moment zelfs helemaal geen sprake van reflux- of andere probleemkes…
  Hou vol, Nike, en verander maar als jij daar zin in hebt. Of verander niet en deel gewoon wa djoeven uit. Wie weet lucht dat ongelofelijk op 🙂

 16. Ik heb 2 keer in volle overtuiging voor flesvoeding gekozen. En ook daardoor kreeg ik soms kritiek van mensen die dachten dat ik daar op zat te wachten. Ik ben er van overtuigd dat je als mama gewoon volledig achter je eigen keuze moet staan, ongeacht of dat nu FV of BV is. Je hoeft je zeker niet door iemand te laten ompraten!

 17. Krijgt gij er ook zo de rietepetieten van!! Elke keer ik iemand aanspreek over borstvoeding en de eventuele ‘moeilijkheden’ krijg ik steevast de terugkerende vraag: “Maar…. hebt ge nog wel genoeg melk?”. Of de beste vond ik nog:” ’t Is niet omdat hij genoeg bijkomt dat hij genoeg te eten krijgt hé!” Zot wordt ik ervan! Dan krijgt het spreekwoord ‘ze is van haar melk’ wel een heel concrete betekenis! De kinderarts heeft mij altijd op het hart gedrukt dat zijn huilbuien en reflux-problemen niet zouden opgelost zijn door over te stappen naar flesvoeding en dat de voordelen nog steeds harder doorwogen dan de (eventuele) nadelen. Ik heb uiteindelijk besloten er met zo weinig mogelijk mensen nog over te praten en gewoon mijn plan te trekken. En den eerste die mij tracht onzeker te maken krijgt inderdaad ‘nen djoef”!
  Ondertussen al 8 maanden bezig, hopelijk nog 4 te gaan…. Wij zijn goe bezig!

 18. Ik denk dat je echt moet doen waar jij je goed bij voelt, of dat nu de borst of een flesje is. Ik krijg vaak het gevoel dat borstvoeding tegenwoordig beschouwd wordt als een soort ‘heilige koe’. Wel, dat is het niet. Bij mijn eerste kindje heb ik op acht weken tijd drie borstontstekingen doorgemaakt, nadien heb ik er de brui aan gegeven. Tweede keer goede keer? Nee hoor, wel integendeel. In een ware nachtmerrie ben ik terechtgekomen. Na amper acht dagen kreeg ik af te rekenen met een borstabces. Enkele dagen later, ik nam toen nog antibiotica nota bene, kreeg ik aan mijn andere borst een onstekking. Vier soorten antibiotica heb ik nodig gehad om dat zaakje op te lossen. Toen ben ik , helemaal moegetergd natuurlijk, overgeschakeld op flessen. Volgens mij moet heel die borstvoedingsbrigade dus netjes z’n muil houden en dan kan iedereen z’n zin doen, zonder zich schuldig te voelen welliswaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s