Beetje headspace nodig?

Na de geboorte van Tristan werd ik overweldigd door de hectiek van ons nieuwe leven. Ik ging op zoek naar manieren om de druk van de ketel te laten; vooral in mijn hoofd. Ik kwam uit bij mindfulness en schreef me in voor een pokkedure achtwekentraining. In de eerste sessie moesten we gaan liggen voor een korte meditatie. Ik weet nog dat ik dacht: “F***, zie mij hier nu liggen. Wat een geitenwollensokkengedoe. Ik had beter een reisje geboekt met dat geld”. Gelukkig kwam er later op de avond een theoretisch gedeelte dat mij een aha-erlebnis bezorgde. De nieuwe inzichten waren zo simpel. Waarom had ik ze zelf niet bedacht? Het had me een hoop ellende bespaard.

Gym_membership_for_the_mind_2-copy-949x420
Training the mind

Mindfulness gaat over aanvaarding, over milde, niet-oordelende aandacht voor wat er is en over leven in het nu. Samengevat: het is oké zoals het nu is. Ik zeg dat dagelijks wel honderd keer tegen mezelf. Ben je moe? Dat is oké. Voel je angst? Dat is oké. Loopt het niet zoals gepland? Ook dat is oké. Het mag er allemaal zijn. Ook al is het slecht, niet wegduwen.

Ik werd me bewust van mijn monkey mind. In ons hoofd zitten brullende apen die rondspringen en van tak naar tak slingeren. Ze schreeuwen allemaal om aandacht. Angst is bij mij een erg aanwezige aap. Mijn hoofd is een serieus apenkot, mensen. Met meditatie leerde ik de apen de mond te snoeren. Toegegeven, dat mediteren leek me eerst een brug te ver. Ik, op een matje in lotushouding ‘ohm’ chanten, no way José. Bleek ik daar toch een verdraaid beeld van te hebben. Mindfulnessmeditatie kan gewoon op een stoel. Was me dat een opluchting.

hero-ten-minutes

Ik ging me meer en meer verdiepen in mindfulness. Ik mediteerde meerdere dagen per week, volgde studiedagen én de vervolgcursus op de achtwekentraining. Maar ik ging me gaandeweg meer en meer ergeren aan het kleffe taalgebruik. Mededogen, moge ik…, compassie, liefdevolle vriendelijkheid… Tenenkrullend vind ik dat. Helaas vond ik in het Nederlands geen alternatief. Tot ik een TED-talk zag van Andy Puddicombe en ik bij Headspace terechtkwam. Andy Puddicombe is doing for meditation what Jamie Oliver has done for food, lees ik op zijn site. Zo is dat: no-nonsense, praktisch en helder. Zo heb ik het graag, dus sindsdien ben ik een enthousiast gebruiker van de Headspace-app. Met Take10 leer je gratis de basis van meditatie. Wie meer wil, moet betalen en krijgt dan toegang tot honderden uren geleide meditaties en coole animatiefilmpjes. Ziet hoe wijs:

Mindfulness is iets waar je voor of tegen bent. Bovendien is het géén wondermiddel. Het zal je niet van je demonen verlossen, maar als ze opduiken kan je er op een gezonde en constructieve manier mee omgaan. Geef je apen een banaantje, zodat ze allemaal even hun bakkes houden. Je zal zien dat het deugd doet.

PS: dit is geen gesponsorde post. Ik ben gewoon fan.

5 gedachtes over “Beetje headspace nodig?

  1. Ik las je blog enkele weken geleden en hij is blijven hangen. Vandaag teruggekomen om de app te downloaden. Heb grote nood aan iets om de storm in mijn hoofd te luwen. Ik maak mezelf gek door het eeuwige negatief denken met alle fysieke stressymptomen en gebleit vandien.
    Ik overweeg al een lange tijd mindfullness. Maar ik vind die training heel moeilijk in te plannen…
    Misschien is dit een makkelijk alternatief.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s