Muilentrekkers. En ander lekkers.

Gisteren botste ik op een bericht over de snoepjes van onze kindertijd. En snoepjes, daar ken ik wat van. Niet omdat ik zo’n snoeper ben, integendeel. Wel omdat mijn mama vroeger een snoepwinkel had. En net dat is de reden waarop ik niet zo’n snoeper ben. U had het tegendeel verwacht? In een huis vol snoep (we woonden achter de winkel), is uw goesting rap over. Het lag voor het grijpen, in hooooopen. Niets bijzonders aan.

Pas op, in het begin vond ik dat ge-wel-dig leuk. En het is iets waar je bij vrienden vet mee scoort. Natuurlijk heb ik mij wel eens een indigestie gegeten. En ik oefende er mijn jatkunsten (na openingstijd snoepjes uit de winkel stelen, ze in allemaal in mijn mond poefen en dan met een pokerface de woonkamer doorkruisen om in het toilet mijn buit op te knabbelen). Toen ik werd betrapt met meerdere Joris-beertjes in mijn mond – oh, de blik in mijn vader zijn ogen – heb ik het jatten gelaten voor wat het was.

In een puntzakje

Het was zo’n heel gezellig winkeltje, in het centrum van Brugge, met een lekker assortiment aan snoep en candybars. In die tijd kon je met een halve frank nog snoep kopen. De winkel lag in de buurt van een paar scholen, dus het was er voor en na schooltijd altijd goed druk. Je moest de snoepjes opscheppen op een schaaltje, mijn mama telde voor hoeveel je had gekocht en je kreeg alles in een puntzakje mee.

Ik heb alles in de winkel geproefd, maar dit waren mijn favorieten:

PicMonkey Collage1

 • Toverballen. Ik vond ze eigenlijk niet zo heel lekker, maar ik mocht ze niet van mijn mama, omdat ze teveel kleurstoffen bevatten en dat maakte hen extra begeerlijk. Hoe cool was dat jong, uw mond gans blauw!
 • Zure matten. Nog steeds mijn favoriet.
 • Hostiepapier. Niets aan, compleet smakeloos, maar het idee dat je ‘papier’ eet, serieus.
 • De beertjes van Joris. En de muizen en gommetjes.
 • TV-nootjes: hazelnoten met een laagje chocolade. Yummers.
 • Muilentrekkers. Oe, het speeksel loopt al in mijn mond.
 • Oh, en pêchen en pompelmoessnoepjes en guimauve en Bubblicious en Dummy’s en nonnenbillen en kokosrotsjes…

En ken je deze nog?

PicMonkey Collage3

 • De snoepjeslippenstift.
 • De tattookauwgom. Die van Disney had ik het liefst. Niet te vreten, maar dat maakte niet uit, het ging om de tattoo.
 • Tubble gum: kauwgom in een tube.
 • Double dip: een lolly die je in zuur moest dippen.
 • Snoeppoeder: lange buizen met zuur vanbinnen.

Welke snoepjes herinner jij je nog uit je kindertijd? En wat waren/zijn jouw favorieten?

8 gedachtes over “Muilentrekkers. En ander lekkers.

 1. Oh de max! Ja, je kocht snoepjes per stuk, dat was toch super hé. Om te leren omgaan met geld als kind bv. Koop ik twee kleine cola’tjes voor een halfe frank of ga ik voor een grote zure van een frank. Twijfels, twijfels. Misschien moeten we daar terug mee beginnen!

 2. Ha! Die lippenstiftjes! En je had zo van die hosties met zuur in!
  En ja, die beerkes, en muizen, en gommekes.
  En wat wij “taaikes” noemden. Zoals muizen, maar harder en taaier. Mmmmm lekker. Mijn grootmoeder kocht die altijd voor ons.

 3. Oh waauw, een eigen snoepwinkel! Ik ken ze allemaal, mijn favorieten waren zeker de bubbleicious en dat tubeke, wie geen grote bellen kon blazen telde niet mee waar! Maar ook hosties, zure matten, colafleskes, heb ik met veel plezier verslonden 😊

 4. Ik kreeg al die ‘vuile snoepen’ zoals die kauwgom in een tube niet. Op de markt mocht ik mij soms wel een puntzakje vullen. Rode veters, draculatanden, smurfen en smoelentrekkers. En later kreeg ik elke week van mijn grootvader een kindersurprise. De chocolade vond ik niet zo lekker, maar het speeltje binnenin was altijd spannend of je het disneyfiguurtje had of niet.

 5. Mijn favorieten waren ook die zure matten en veters. Mijn dochter is een snoeper, ze lust geen chocolade maar snoept des te meer. Jammer dat de echte snoepwinkeltjes verdwijnen maar ik ontdekte onlangs het snoepkraam op de Brugse woensdagmarkt. Als ik tijd heb, breng ik een zakje mee voor de dochter. Voor 3 euro (dat is 120 frank begot !) tijden veranderen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s