Effe weg: de Westhoek

Onze bever mocht in de paasvakantie op kamp in Dadizele. We verpatsten Myrddin aan ander goed volk in de West-Vlaanders en trokken er een paar dagen op uit in de Westhoek. Een streek die voor ons tot dusver onbekend terrein was. Maar, geen gebrek aan tips met 100 jaar Groote Oorlog. Mijn top 5:

1. Memorial Museum Passchendaele in Zonnebeke

Dit museum ligt in een prachtig domein in Zonnebeke en geeft meteen een goed beeld van WOI. Je kan er mosterdgas ruiken, door de loopgraven lopen, in een dugout afdalen, artilleriegeschut horen en je leert er over het leven aan en achter het front. Bijzonder boeiend en mooi gebracht. Een mooie inleiding voor een bezoek aan de streek.

IMG_8191

2. Talbot House in Poperinge

In Post voor mevrouw Bromley las ik voor het eerst over Talbot House. Het is het clubhuis van aalmoezenier Tubby waar soldaten terecht konden voor een zeldzaam moment van rust en ontspanning. Je voelt er nog steeds de gastvrijheid van toen. De Britse huisbewaarders bieden je een kop thee aan en vertellen met plezier over het verleden van het pand. Er hangt een bijzondere sfeer. Doe je ogen dicht en je ziet en hoort de soldaten op de trappen lopen, de mis bijwonen, piano spelen, kaarten en huilen op het verlies van een vriend…

IMG_8297

3. De vesten van Ieper 

Het is zalig vertoeven aan de vesten van Ieper. Maak een wandelingske, open het hekje van Ramparts Cemetery aan de Rijselpoort en word helemaal stil door de schoonheid en rust van dit plekje, drink een glas op het Eilandje en ga voor een kippenvelmoment tijdens de Last Post aan de Menenpoort.

20140408_175937

4. Bezoek een begraafplaats

Tyne Cot blijft indrukwekkend. Niets dat de zinloosheid van oorlog meer tot uiting brengt dan duizenden witte grafstenen.

IMG_8241

Maar ik was net zo, zoniet meer, onder de indruk van de Duitse begraafplaats in Vladslo. In een prachtig bos rusten meer dan 25.000 Duitse gesneuvelden. Er staat een beklijvend beeld van Käthe Kollwitz, die zelf haar zoon verloor in deze vreselijke oorlog.

_MG_8323 _MG_8324

5. Doe de loopgraven

Wij deden de dodengang in Diksmuide. Je moet er eens in gelopen hebben om te beseffen hoe beklemmend en vreselijk het moet geweest zijn.

Dodengang

 

Niet op de shortlist, maar daarom niet minder de moeite waard:

  • Het In Flanders Fields Museum in Ieper: zeer zeker een bezoek waard, maar toen wij er waren kon je op de koppen lopen en dat is niet leuk.
  • Het Museum aan de IJzer in Diksmuide: helemaal vernieuwd en met de focus op vrede.
  • Hongerige magen vullen in ’t Hommelhof in Watou.
  • Slapen in het uitstekende Yoaké in Ieper: vriendelijke en behulpzame uitbaters, reusachtige, nette kamer, ontbijt op de kamer met een eitje en warme broodjes en een welness voor de liefhebbers.

Check zeker ook de tips van Lilith. En oh ja, ga niet op maandag of dinsdag naar Ieper, want dan zijn héél veel restaurantjes gesloten.

Advertenties

4 gedachtes over “Effe weg: de Westhoek

  1. Hoi, ik ben zelf van Izegem, wat op een half uurtje van Ieper ligt. Ik ken al de mooie bezienswaardigheden en vind het schitterend om ze even te bezoeken. Het enige waar je soms goed moet voor zoeken, is om een goeie parkeerplaats te vinden, want met de 100 – jarige oorlog viering dit jaar is er écht wel veel volk aanwezig. PS slapen in Yaoké is inderdaad een aanraden, we hebben er ook overnacht…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s